Hello Duna-Gerecse

Különleges cifra palotát látogathatunk hamarosan Tatabányán!

2017. október 27. 11:48 - dobrovszky.dora

tulipanos_haz.jpgFotó: magyarepitok.hu

Tatabánya egyik legrégebbi épülete, a Tulipános Háznak is nevezett Cifra Palota 1924-ben épült Toroczkai Wigand Ede tervei alapján, aki az egyik legjelentősebb képviselője volt annak a szecessziós stílusnak, amely az erdélyi népi építészet és az angliai Arts and Crafts stílusjegyeit ötvözte.


Nem véletlenül nevezték el Tulipános Háznak az épületet, hiszen az ablakok körül gyönyörű tulipános motívumokat láthatunk, illetve a Cifra Palota név is nagyon találó, mert valóban egy mesebeli tündérpalotára emlékeztet az épület külseje.

16423016_1241309129271686_3647912175101042392_o.jpgFotó: facebook.com/schmidtcsabapolgarmester

A palota egyébként a világháború végéig bányatiszti kaszinóként működött. Nyüzsgő élet volt akkoriban a kaszinó színháztermében és kártyaszalonjában. Három külön kaszinó volt biztosítva külön a munkásoknak, altiszteknek és tiszteknek. Az idősebb tatabányai lakosok a mai napig is Tiszti Kaszinóként emlegetik az épületet :)

cifra_palota_anno.pngFotó: tatabanyapont.hu

Nagyon sok helyi lakos - köztük jómagam - sajnos nem láthattuk még belülről a palotát, ezért is nagy öröm számunkra, hogy még az idén felújításra kerül! :-)

Kialakításra kerül majd benne egy nagyszerű közösségi tér többek között bányászatot bemutató múzeummal és interaktív játszóházzal. Sőt ezeken kívül helyet kap még egy esküvőkre, bálokra és konferenciákra alkalmas díszterem is, továbbá zeneszalon, illetve étterem.

Elvileg teljesen az eredeti állapotába fogják visszaállítani a házat, a tervek szerint ilyen gyönyörű lesz:

7-0.jpgFotó: docplayer.hu

Kíváncsian várom a megújulást! Amint elkészül, mindenképpen elmegyek és feltérképezem, hogy aztán megírhassam Nektek milyen lett :))

Maga ez a városrész Tatabánya-Óváros ahol a Tulipános ház is található, önmagában is megér majd egy bejegyzést, hiszen rögtön a Cifra Palotával szemben találjuk városunk színházát, valamint két gyönyörű parkot is (Május 1. Park, illetve Ligeti tó és parkja). Nem mellesleg pedig ebben a városrészben található városunk élményfürdője és még sok más érdekesség. Szóval hamarosan érkezik az óvárost bemutató bejegyzésem!

Mindenkinek jó hétvégét! :))

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellodunagerecse.blog.hu/api/trackback/id/tr8413104878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása