Hello Duna-Gerecse

Borkedvelő vagy? Akkor ezek a pincészetek Rád várnak!

2017. november 06. 14:14 - dobrovszky.dora

imgrotator_01gk-is-104_1.jpgHa már készítettem Nektek egy gasztro kalauzt, akkor a borokat sem szabad kihagyni! :) Ezért a következőkben olyan borospincéket gyűjtöttem össze, ahol a Neszmélyi borvidék legfinomabb borait kóstolhatjátok meg. Ám mielőtt bemutatnám Nektek a pincéket, ismerkedjünk meg egy kicsit magával a borvidékkel.

A Neszmélyi borvidék a Vértes, a Gerecse és a Duna által határolt szelíd lankákon helyezkedik el. 1977-ben Ászár-Neszmélyi borvidék néven kapta meg a borvidéki rangot. Neve 2009-ben Neszmélyi borvidékre változott. A többségében markáns, karakteres fehérborok mellett, a kiemelkedő évjáratokban a szőlősgazdák bársonyos vörösborai is kiváló minőségűek.

Ma a fehér szőlők közül jellemzően a Chardonnay, Szürkebarát, Királyleányka, Olaszrizling, Rizlingszilváni, Zöld Veltelíni, Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Tramini és Ottonel Muskotály terem, de kezd terjedni a Sauvignon Blanc, a Rajnai Rizling és a Leányka. Még mindig megtalálható a korábban nagy területeken termesztett Ezerjó is.

A kék szőlők közül a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir és a Merlot fordulnak elő, bár inkább rozék alapanyagaként, mivel a vörösborok csak a jobb, kiemelkedőbb évjáratokban jellemzőek a vidékre.

A borvidék borai általában reduktív karakterűek, szárazak, élénk savtartalmúak.

További részleteket a borvidékről ITT találtok. Neszmélyi borokat pedig INNEN rendelhettek.

És akkor nézzük azokat a pincéket, ahová érdemes betérni egy borkóstolóra :)

ÁSZÁR

BŐSZE PINCÉSZET
bosze_photo_1.jpg
A Neszmélyi borvidék egyik legfiatalabb borásza, Bősze Csaba 2009 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és feldolgozással. Szőlőültetvényei az ászári "Kavicsos" domboldalon fekszenek és a borokat reduktív technológiával készíti. A 2014-es évjáratú Irsai Olivér az egyik legjobban sikerült bora, amely 2015-ben a "Tata Város Zászlós Bora" elismerést is kiérdemelte. Ezen kívül megtalálható még a borkínálatában például Kékfrankos Rosé, Szürkebarát, Olaszrizling és Zweigelt száraz bor is. További infókat a pincészetről ITT találtok.

BAJ

BORBOLÉTA PINCÉSZET
borboleta_photo_1.jpg
Az eredeti, mintegy 4 hektárnyi birtokot, valamikor az 1800-as évek utolsó évtizedeiben vásárolta meg a Michl család. A birtok családon belüli megosztása után a Molnár házaspár Michl Éva néni lelkesedésével és irányításával új telepítésekbe kezdett. Mára közel egy hektárnyi szőlőt és körülbelül fele ekkora gyümölcsöst művelnek. A különböző fajta gyümölcsökből Éva néni nagyon finom kézműves lekvárokat és kandírozott gyümölcsöket is készít. A 3 illetve 5 tételes borkóstolókon kívül természetesen lekvár, valamint aszalt és kandírozott gyümölcs kóstoló is várja az idelátogatókat. További infókat a pincészetről ITT találtok.

HAUZER BORMANUFAKTÚRAhauzer_photo.jpgA Hauzer Bormanufaktúra a Budáni-hegyen található. A területre jellemző hagyományos szőlőfajták a Királyleányka, a Kékfrankos és a Zweigelt. A pincelátogatás során megismerheted a kézműves borok technológiáját, megtekintheted a mai napig használatban lévő, 1798-ban készült prést. A 3 és 6 tételes borkóstoló programokon pogácsát, svábos borkorcsolyát, és igény esetén vacsorát is kínálnak. További infókat a pincészetről ITT találtok.

TURAY CSALÁDI PINCEturay_photo.jpgA Turay család már több generáción keresztül művelt szőlőt, de az elmúlt viharos történelmi időnkben a szőlő és földbirtokok elkerültek a családtól. A pince és a borház 2006 februárjában került a család tulajdonába. Szőlőtermő területük 2,5 hektár, amit szívvel-lélekkel gondoznak a hét minden napján. Pincéjükben a modern technológia és a hagyományos borfeldolgozás egyaránt mérvadó. 2010-től a pince 40-45 fős csoportok vendéglátására is alkalmassá vált, a hagyományos kemencében pedig ínycsiklandó ételeket készítenek a látogatók számára. További infókat a pincészetről ITT találtok.

WÉBER CSALÁDI PINCÉSZETweber_photo.jpgKézműves, családi borászat, melynek szőlőterülete a Baj-Szőlőhegyen, az egyik legjobb adottságú dűlőben, a Kecske-hegyen található. Kizárólag az itt szüretelt szőlőt dolgozzák fel. A terület alatt 10 méter mélyen bújik meg a 200 éves, részben téglázott, részben csak löszbe vájt pince, amely méretéből adódóan akár 50 fő fogadására is alkalmas. Különlegessége, hogy akadálymentesített, így nem kell lépcsőznie a vendégeknek. 3 és 5 tételes borkóstolókat kínálnak, továbbá azoknak, akik nem szeretnének borozni, finom háziszörppel és szódával kedveskednek. További infókat a pincészetről ITT találtok.

DUNASZENTMIKLÓS

GOTTWALD BORÁSZATgottwald_photo_1.jpgA Gottwald Borászat a festői szépségű Dunaszentmiklóson található. Kezdetekben az édesapa hobbi pincéjéből kinőtt családi borászat hátterét a Gottwald vendéglős dinasztia adja, akiknek generációk óta vendéglátós vér folyik az ereiben. Borkóstoló programjaikon kívül részt vehetünk még főző tanfolyamokon is! További infókat a pincészetről ITT találtok.

KŐSZIKLÁS BORÁSZATkosziklas_photo.jpgA pincészet, mely a közeli Kősziklás dűlőről kapta a nevét, 40 hektáron termelt szőlőből készíti borait. A területről ismert borok mellett minden évben igyekeznek az adott évjáratokból csak rájuk jellemző, kézműves borokat, igazi borkülönlegességeket is alkotni. Készítenek például illatos, zamatos szőlőfajtákból reduktív technológiával friss gyümölcsös fehér- és rozéborokat. Héjon áztatással és hűtött erjesztéssel a szőlő elsődleges íz-, illat-, és zamatanyagát mentik át a borba. Elsősorban a helyi fajtákból - Királyleányka, Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres - készítik ezeket a borokat. További infókat a pincészetről ITT találtok.

KESZTÖLC

SZIVEK PINCEszivek_photo.jpgFiatal dinamizmus, hagyományos értékek. Céljuk, hogy a boraikon keresztül mutassák be a termőhely összetettségét, gazdagságát. Kis családi pincészet, amely több generáció óta foglalkozik szőlőműveléssel, borászattal. 1867-ből származó nyomógerendás présük ma is működik, ez pincéjük igazi különlegessége. És milyen a boruk? Egyes fajták lendületesek, játékosak, családi és baráti beszélgetések kiváló társai. Más fajták karakteres, összetett íz-világúak, nagyobb beszélgetések segítői. További infókat a pincészetről ITT találtok.

NESZMÉLY

HILLTOP PINCÉSZEThilltop_photo_1.jpgA borvidék legismertebb borászata, melynek borai sorra nyerik el a díjakat a különböző borversenyeken, főleg a pincészet prémium borcsaládja, Kamocsay Ákos prémium borai. A nemzetközi fajtaként ismert Chardonnay, a Sauvignon blanc vagy a Merlot mellett olyan hazai fajtákkal is foglalkoznak, mint az Irsai Olivér vagy a Cserszegi fűszeres. A Hilltop ezekből a kiváló fajtákból igen sokféle, fiatal szellemiségű bort készít a legmodernebb technológiával felszerelt neszmélyi borászatában. A borászat egyik büszkesége a borhotel és a hozzá tartozó étterem, ahol borebédeket illetve borvacsorákat tartanak, a borkóstoló programokat pedig pincelátogatás előzi meg. További infókat a pincészetről ITT találtok.

SZÖLLŐSI PINCÉSZETszollosi_pohot.jpgA historikus hangulatú pincét még gróf Zichy Miklós építtette 1830-ban. Helyreállításával az egyik legszebb földalatti bortároló jött létre, benne a régi hagyomány találkozik a legkorszerűbb technológiával. A korabeli nemesi címerrel beépített téglák, a 65 méter hosszú boltíves pince, a kupolájában kialakított bormúzeum, a Magyarországi Borrendek és a „Zsigmond Király” Borlovagrend zászlósborainak múzeuma, a régi hordókból készített „kóstolószentély” még inkább hangulatossá teszik a pincét. Klímája is tökéletes, 160 hektoliter barrique tölgyfahordóban és 3500 hektoliter hűthető rozsdamentes fémtartályban érlelődnek a szebbnél szebb borok. A korszerű technológia és a kiváló minőségű szőlő alapanyag a biztosítéka a kiemelkedő minőségű karakteres reduktív borok előállításának. További infókat a pincészetről ITT találtok.

TATA

HORVÁTH CSALÁDI PINCÉSZEThorvath_photo.jpgA Horváth Családi Pincészet ültetvényei Tata legjobb dűlőiben találhatók (Látó-hegy, Látó-hegy föle, Grébicshegy). Fehér boraik egy részét reduktív technológiával készítik, ezek friss gyümölcsös, szép savgerincű borok. Fehér fajtáik másik részét később szüretelik (például Zenit, Szürkebarát), ezekből testesebb borokat készítenek, amiket fahordóban erjesztenek és érlelnek. Kóstoló pincéjük csodálatos panorámával rendelkezik, hiszen Tata legmagasabb pontján, a Látó-hegy tetején található. További infókat a pincészetről ITT találtok.

Remélem, sikerült kedvet csinálnom egy kis borkóstoló programhoz és ha a Duna-Gerecse térségbe utaztok, ellátogattok a fenti pincészetek valamelyikébe :)

Esetleg kihagytam olyan borászatot a fenti listából, amelyet már kipróbáltál és bátran ajánlanád az ideutazóknak? Örömmel veszem, ha megírod nekem a tapasztalataidat a következő e-mail címre:
simondora89@gmail.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellodunagerecse.blog.hu/api/trackback/id/tr513121068

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hagyjatok már inni 2017.11.13. 23:21:56

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Még november második hetében is vannak, kik szárazsággal üzennek az alkoholnak hadat, de nehogy már mi érezzük magunkat miattuk kellemetlenül. A Heti sajtó gyűjtőműfaj, és büszkén jelentjük, a gyűj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása