Hello Duna-Gerecse

Gyönyörű kirándulóhely és istenifinom hekk? Akkor Malom-völgy! :)

2018. április 16. 17:53 - dobrovszky.dora

m1.jpgMár a blogom indítása elején elhatároztam, hogy végigjárom a térség összes tanösvényét, hogy aztán majd összehasonlíthassam őket és írhassak egy összegző bejegyzést, melyik túraútvonalnak mi a sajátossága és kinek ajánlom leginkább. Eddig a Fényes tanösvényt és a Réti-tó tanösvényt fedeztem fel, most hétvégén pedig a Tardos, Malom-völgyet választottam kirándulásom helyszínéül.

A Duna-Gerecse térség bővelkedik különleges természeti értékekben és ma már szerencsére egyre több tanösvény nyújt lehetőséget ahhoz, hogy ezeket a helyszíneket alaposabban megismerjük. Ha Te is szeretnél többet megtudni ezekről a természetvédelmi területekről, és azok növény és állatvilágáról, akkor érdemes felkeresned a 9 tanösvény valamelyikét:

- Monostori ártéri tanösvény (Komárom)
- Hosszú-völgy tanösvény (Kocs)
- Fényes tanösvény (Tata)
- Réti-tó tanösvény (Tata)
- Öreg-tavi tanösvény (Tata)
- Által-ér völgyi tanösvény (Tata-Vértesszőlős-Tatabánya)
- Turul tanösvény (Tatabánya)
- Malom-völgy tanösvény (Tardos)
- Szent-kút tanösvény (Bajót-Péliföldszentkereszt)

Én a hétvégén már kipipáltam a harmadikat, hiszen a Fényes tanösvény és a Réti-tó tanösvény bejárása után, ellátogattam Tardosra, a Malom-völgybe, ezúttal nem szervezett túra keretében, hanem saját magam kerekedtem fel, hogy felfedezzem a környéket. Hasonlóan a Réti-tó tanösvényhez, a Tardos, Malom-völgyi tanösvény is ingyenesen látogatható útvonal, ezt csak azért szeretném kiemelni, mert például a tatai Fényes tanösvény bejárásához belépőjegyet kell váltani.

Mielőtt még bármelyik tanösvényre ellátogattok, javaslom, hogy menjetek be az adott város tourinform irodájába és vegyétek meg a speciális tájékoztató füzetet arra a tanösvényre vonatkozóan, amit szeretnétek bejárni. Ha jól tudom, jelenleg egyelőre 5 tanösvényhez tartozik ilyen füzet: Monostori ártéri, Hosszú-völgy, Által-ér völgyi, Malom-völgy és Szent-kút tanösvényekhez. A Monostori ártéri tanösvény füzetet a komáromi tourinformban szerezhetitek be, az összes többit a tatai tourinform irodában, az áruk pedig egységesen 500 Ft/darab. Még több infót a tanösvényekről ITT találtok.

Én egyébként a Malom-völgyi tanösvény füzetet kivételesen nem tourinform irodában vettem meg, hanem Tardoson, a faluközpontban található Kemencés Fogadóban, hiszen itt is kapható. A kiadványban találtok egy térképet a túraútvonalról, részletes leírást az egyes állomások érdekességeiről, és ami nekem nagyon tetszett, konkrét útbaigazító szövegek is vannak benne, ami elég nagy segítség, tekintve, hogy szerintem ez egy olyan útvonal, ahol nem mindig olyan egyértelmű melyik irányba haladjon tovább az ember, hogy elérjen a következő számú tájékoztató táblához :)

m4.jpgAutóval egyébként könnyen meg tudjátok közelíteni a helyszínt, hiszen Tardos után gyakorlatilag már egyből Malom-völgy következik, és a parkolás sem fog gondot jelenteni, mert a Malom-völgyi büfé környékén elég nagy hely van autósoknak és a motorosoknak is.

A tanösvény útvonala a Malom-völgyi tó felé indul, a tavat majd nem kell teljesen megkerülni, hanem körülbelül félúton el kell indulni felfelé a hegy irányába. Az első tájékoztató tábla a tóhoz vezető kitaposott út legelején található, ezen is láthattok pontos térképet, hogy merrefelé kell haladni.

m5.jpg

m6.jpgEzzel a kitaposott úttal párhuzamosan folyik egy aranyos kis patak is, egyenesen bele a Malom-völgyi tóba.

m7.jpgNem szeretnék most ide sok infót leírni a növény és állatvilággal kapcsolatban, mert inkább menjetek el Ti is és vegyétek meg a tájékoztató füzetet, abban rengeteg érdekességet találtok, és ha ez még nem volna elég, a tanösvény útvonalán kihelyezett tájékoztató táblákon még több tudnivalóval és játékos feladatokkal is fogtok találkozni. Azért ezekből majd mutatok néhány ízelítőt, amik nekem nagyon tetszettek.

Ahogy odaértek a Malom-völgyi tó partjához, látni fogjátok, hogy azért nem olyan kis méretű tavacskáról van szó, itt érdemes kicsit megállni és gyönyörködni a látványban :)

m8_1.jpgA tó jobb oldalán fogjátok találni az 1-es számú irányjelző táblát, amihez 2 tájékoztató tábla is tartozik. (Ez egyébként nem lesz ezután így, mert a többi iránymutató táblához már nem fog tartozni ilyen nagy méretű infó tábla, azokon a pontokon a tanösvény füzet fog szolgálni érdekességekkel)

m9.jpgBátran végigmehettek gyerkőcökkel is az útvonalon, mert mindjárt itt az első állomáson olyan kreatív megoldásokkal találkozhatunk, amik szerintem simán le tudják kötni a gyerekeket is. Például puzzle játék, amely során békákat és Tardos címerét is kirakhatjuk, memóriajáték, ahol minél több párt kell megtalálni, sőt különböző fajok hangját is összehasonlíthatjuk, hiszen ha megnyomjuk valamelyik állathoz tartozó gombot, egyből hallhatunk például zöld levelibéka brekegést vagy holló hangot. Én simán végignyomkodtam pedig már nem vagyok gyerek :)) Jó erős hangereje van egyébként a rendszernek, úgyhogy fogjátok rendesen hallani.

m12.jpgA tó jobb oldalán kell tovább haladnunk, körülbelül a tó feléig, ahol észre fogjátok venni a 2-es számú irányjelző táblát, ami felfelé, a hegy irányába mutat. Itt azért emelkedőre készüljetek, meredeken kell menni felfelé, de simán teljesíthető és szerintem a gyerekeknek sem fog gondot okozni.

m14.jpg

m13.jpgMint írtam is, ezután már csak ilyen irányjelző táblákkal fogtok találkozni, úgyhogy érdemes olvasni majd a tájékoztató füzetet, mert abban vannak benne, hogy az egyes pontokon mit láthattok és nem utolsó sorban leírják merre találod a következő iránymutató táblát. Ez azért egy elég sűrű erdős rész, úgyhogy nekem például nem mindig volt olyan egyértelmű merre is kell továbbmenni, de szerencsére a tájékoztató füzet segít! :)

A következő állomáson gyönyörű panoráma tárul elénk, ez egy ilyen sziklás rész lesz, ahonnan már beláthatjuk a Gerecsét:

m15.jpg

Persze út közben érdemes néha kicsit megállni és gyönyörködni a természet apróbb részleteiben is, én is ezt tettem :)

m16.jpgAz 5-ös számú irányjelző tábla után fontos infó (de ez le lesz írva a füzetben is), hogy innen hamarosan ki fogtok érni egy rét szélére. Az utat a villanypásztor mentén folytassátok a 6-os állomásig, sőt én javaslom, hogy bújjatok át óvatosan a villanypásztor alatt és a réten menjetek inkább, mert az erdős rész ott már nagyon sűrű.

m17.jpgA 6-os tábla után már átléphettek a villanypásztor túlsó oldalára, ezután a 7-es állomást a villanypásztor sarkánál fogjátok megtalálni. Innen egyébként ugyancsak gyönyörű látvány tárul elénk, egészen Tardosig el lehet látni.

m18.jpgA 7-es az utolsó előtti irányjelző tábla, innen már lefelé vezet az út, viszont nagyon óvatosan menjetek, mert elég meredek lejtőn kell leereszkedni, ha van túracipőtök, mindenképpen abban gyertek!

m19.jpgLent a fák közé érve már meg fogjátok látni az utolsó 8-as táblát, gyakorlatilag a Malöm-völgyi büfénél fogtok kikötni, ahol egyszerűen nem lehet kihagyni a sült hekket, annyira finoman készítik el! Lehet kérni kenyérrel és savanyúsággal, de sült krumplival és ketchupal is (megjegyzem a kenyér is nagyon finom friss volt, és a hasáb burgonya is kimondottan finoman volt elkészítve). Nálam simán hozta a balatoni színvonalat, szóval jó szívvel ajánlom Nektek is, nem fogjátok megbánni. Ha pedig nem szeretitek a hekket, akkor hamburgert, sült kolbászt vagy hot-dogot is kérhettek.

m20.jpg

m21.jpgAhogy a Réti-tó tanösvény esetében, itt sem volt kint olyan tábla, amely tiltaná a kutyák behozatalát, úgyhogy szerintem végigmehettek a tanösvényen kutyával is, főleg, hogy igazából nincs is elkerítve és mint írtam korábban, belépőt sem kell váltani. Remélem tetszett a beszámoló és Ti is kedvet kaptatok, hogy ellátogassatok Malom-völgybe. Szerintem szuperjó kiránduló helyszín akár egyedül, vagy párotokkal, vagy akár családdal jöttök :)

Kövessétek a Hello Duna-Gerecsét facebook-on, hogy ne maradjatok le a legfrissebb blog bejegyzésekről, a legújabb fotókról és videókról, továbbá a naprakész esemény ajánlókról!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellodunagerecse.blog.hu/api/trackback/id/tr7413838462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heszandi 2018.04.28. 21:14:49

Szia, köszönöm a megosztást!!!! Remek tájékoztató , csodás képek. Azt szeretném kérdezni, ez a túra kb. mekkora távolság? Köszönöm!

dobrovszky.dora 2018.04.29. 12:26:53

@heszandi: Szia Szandi :) Köszi szépen, örülök, hogy tetszik. A Malom-völgyi tanösvény teljes hossza 1,5 km, szóval nem vészes.

heszandi 2018.04.30. 08:42:39

@simondora89: Köszönöm!!!! Akkor ma mindkét ( általad megosztott) helyet bejárjuk, illetve bebiciklizzük egy barátnőmmel! Még egyszer köszi! :), Andi

dobrovszky.dora 2018.04.30. 10:55:57

@heszandi: Igazán nincs mit, örülök hogy segíthettem :) Jó túrázást Nektek :))
süti beállítások módosítása