Hello Duna-Gerecse

Álomszép levendulamező Szomódon - Ezt Neked is látnod kell!

2018. június 12. 17:44 - dobrovszky.dora

img_7669.jpgA hétvégén Szomódra látogattam, ahol különleges Levendula Ünnepen vettem részt Tóth József és Gedra Nóra, azaz a Szomódi Levendulás csapata szervezésében.

Amikor megtudtam, hogy a Duna-Gerecse térségben is van egy gyönyörű levendulamező, méghozzá Tata szomszédságában, Szomódon, elhatároztam, hogy egyszer biztosan ellátogatok ide. Már csak az volt a kérdés, mikor érdemes egy ilyen levendula ültetvényt megcsodálni. Szerencsére sokáig nem kellett keresnem a lehetséges időpontot, mert általában nyár elején indul meg a levendula virágzás, pont ezért a Szomódi Levendulás csapata is június 9-én rendezte meg "Levendula Ünnep" elnevezésű programját, mely kiváló alkalom volt arra, hogy megismerjem őket személyesen és felfedezhessem ezt a csodaszép levendulás kertet.

Mielőtt részletesen leírnám tapasztalataimat a programról, mindenképpen előre venném a helyszín megközelítését, mert Nektek is hasznos infó, hogy pontosan milyen úton is lehet autóval eljutni a Szomódi Levenduláshoz. Tulajdonképpen keresztül kell menni majdnem az egész Szomódon és a falu végefelé a Fő utcáról jobbra kell elkanyarodni a Tompa Mihály utcába, aminek a végén már látni is fogjátok, hogy ki van táblázva a Szomódi Levendulás. A Tompa utca végétől kb. 1 kilométert kell menni egyenesen a dombtetőre, majd ezután bal kéz felől kb. 40 méterre már látni fogjátok a bejáratot.

Bár ezúttal én is az autót választottam, de ha van kedvetek és energiátok, akkor inkább gyalogosan javaslom megközelíteni a helyszínt, mert így össze lehet kötni egy jó kis gyalogtúrával. Érdemes, mert gyönyörű táj veszi körül Szomódot és a levendula ültetvényt, szóval tényleg szép környezetben tudtok túrázni.

img_7561.jpgSzomód faluközponttól olyan fél óra alatt szerintem fel lehet gyalogolni a levendulás kerthez, kb. 2 kilométer az út. ITT meg tudjátok nézni a térképen az útvonalat. Kerékpárral is fel lehet menni végülis, de csak abban az esetben ajánlom, hogyha strapabíró terep bringátok van, mert meglehetősen göröngyös földút vezet felfelé.

Biztos sokatok hallott már a Szomódi Levendulásról, de azok számára, akik esetleg még nem ismerik őket, néhány mondatban leírnám, kik is ők és hogyan jött nekik a levendulás kert ötlete. A Szomódi Levendulás tulajdonképpen egy olyan családi vállalkozás, melyet a fiatal házaspár Gedra Nóra és Tóth József álmodtak és valósítottak meg. Gedra Nóra gyógyszerészként ismerkedett meg a tudomány alapjaival, melyre építkezve fedezte fel a természet nyújtotta lehetőségek tárházát. Tóth József kertészmérnökként a mezőgazdaságban dolgozik, szabadidejében pedig családjával közösen műveli kertjüket.

bik_3012.jpegOlyan dologban szerették volna kipróbálni kreatív ötleteiket, mely mindkettőjükhöz közel áll. Az volt a tervük, hogy létrehozzanak valami különlegeset, melybe tudásunk legjavát teszik, és amit mások is élvezhetnek, úgy hogy közben számukra is kikapcsolódást és aktív pihenést nyújt.

Miután megfogalmazódott a bennük az ötlet, az első feladat az ideális helyszín kiválasztása volt. A levendula köztudottan nem szereti a nedves, vizes területet, inkább a köves, száraz, meleg domboldalakon érzi jól magát és kifejezetten igényli a sok napsütést. Mivel Nóra családja Szomódról származik, így nem volt számukra ismeretlen, hogy hol keressék a megfelelő adottságú területet. Szomód határa kifejezetten alkalmas erre, nem véletlenül híres ez a vidék szőlőtermesztéséről és borairól. Tudták, ahol a szőlő, ott a levendula is jól fogja magát érezni :)

2012 tavaszán József szülővárosában, Balmazújvároson elültettek 80db levendulatövet, hogy tapasztalatot szerezzenek a levendulatermesztésben. Időközben összeházasodtak és a nászút néhány állomása hova is vezethetett volna, mint a festői szépségű Provance-ba, ahol még inkább magával ragadta őket a levendulatermesztés.

img_3814.jpgSok élménnyel és információval feltöltődve érkeztek haza Provance-ból, majd több éves kitartó munkával létrehozták 1 hektáron elterülő levendulás kertjüket. Az ültetvény szerkezetét tudatosan alakították ki, hiszen a különböző levendulafajtákból különféle illóolajokat állítanak elő. A fajták tulajdonságait és karakterét szeretnék hangsúlyozni, hiszen nem csak külső megjelenésben, hanem illat és egyéb hatóanyagokban is különbséget lehet tenni a levendulafajták között.

img_7604.jpgNem csak fajta összetételben szeretnének egyedit mutatni, hanem a terroir-ból (termővidékből) adódó különbségekben is, ezáltal pedig a minőségben. Ahogy ők fogalmaznak, nem a legjobbak, hanem a “Szomódiak” szeretnénk lenni és folyamatosan azon dolgoznak, hogy ez mindenki számára pozitívat jelentsen. Szerintem nagyon jó úton haladnak, csak így tovább!!:)

Ennyit röviden József, Nóra és a Szomódi Levendulás alapításának történetéről, a következőkben leírom Nektek benyomásaimat a hétvégi Levendula Ünnepről. Az esemény programja röviden úgy nézett ki, hogy délelőtt részt lehetett venni levendula és gyógynövénysétákon, melyek különböző időpontokban indultak, majd délután érdekes előadásokat lehetett meghallgatni például az aromaterápiáról vagy a levendula legendájáról, az egész napos eseményt pedig népzenei koncert zárta. A belépő egyébként 1.500 Ft volt, mely tartalmazott 100ml levendulavizet és természetesen lehetett szedni saját levendulacsokrot is.

img_7564.jpg

img_7686.jpgMivel ilyen nagy kiterjedésű levendulamezőn még nem jártam korábban, számomra teljesen új élmény volt az a szín és illatkavalkád, ami itt fogadott. Mivel különböző fajta levendulákat lehetett megcsodálni, a lilának mindenféle árnyalata megtalálható volt, tényleg gyönyörű látvány tárult a szemem elé és hát az illat meg isteni! Nehezen tudok elképzelni olyan embert, aki nem szereti a levendula kellemes illatát :) Külön tetszett, hogy Józsefék egy fehér ajtóval és egy kis fehér paddal is feldobták a levendula mezőt, így még romantikusabb hatást kelt az egész hely. 

img_7674_1.jpg

img_7590.jpgÉs persze nem hiányozhatnak a lepkék sem! Sokféle színűt észre lehet venni, nekem ezúttal egy fekete-fehéret sikerült lencsevégre kapnom :)

img_7650.jpgMiután kigyönyörködtem magam a levendula ültetvény szépségén, meghallgattam Lipovszky Csenge, illatesztéta (és egyben a Scent Poetry blog szerzője)  "A levendula legendája, parfümtörténeti kalandozás" című előadását. 

img_7631.jpgCsenge több olyan parfümöt is hozott mutatóba, melyek összetevőiben megtalálható volt a levendula és természetesen ezeket végig is szagolhattuk. Ezen kívül pedig sok érdekes infót is megtudhattunk a levendula legendájáról és arról, hogy az illatoknak milyen fontos szerepe volt a történelem során. Például a Római Birodalomban olyan nagy becsben tartották az illatos szereket, illetve a parfümöket, hogy a házak falait virággal és különböző illatos kenőcsökkel dörzsölték be. Sőt bizonyos fennmaradt régészeti leletek azt mutatják, hogy egy vulkánkitörés elől menekülő nő például csak a pénzét és a parfümös ládikáját vitte magával a menekülés során, ilyen nagy szerepe volt abban a korban a parfümöknek.

Ugyancsak a rómaiak voltak azok, akik az illatokkal Istenekhez is imádkoztak, ezt többek között füstöléssel tették, hiszen a felszálló füst egy összekötő kapocs volt az emberi és az isteni világ között, azt gondolták, hogy az illatok azok, melyekkel üzenhetnek az Isteneknek. A latin „per fumum”-ból ered egyébként a mai parfüm szavunk is, mely pontosan erre reflektál, hiszen jelentése "füstön át". De volt hogy különböző olajos kenőcsöket is használtak, például a szentélyekben található szent szobrokat is illatos olajjal kenték be.

A levendula szó pedig a latin “lavare” szóból ered, melynek jelentése mosni vagy mosakodni, ugyanis a Római korban leginkább arra használták a levendulát, hogy a közösségi fürdők vizét és bevezető folyosóit tisztítsák és fertőtlenítsék vele.

Csenge előadása után József megmutatta, hogyan állítják elő termékeiket, azaz a levendula vizet, illetve a különböző illóolajokat ezzel a levendula lepárló berendezéssel:

img_7694.jpgÉn nagyon jól éreztem magam a Levendula Ünnepen, főleg hogy még istenifinom levendula szörpöt is kóstolhattam, ami mellé jó kis zsíros kenyeret lehetett falatozni. Szóval nagyon ajánlom mindenkinek a programot jövőre is, itt nem kell annyi emberre számítani, mint például a Tihanyi Levendula Fesztiválon, ez egy sokkal családiasabb hangulatú esemény.

Még most júniusban Ti is meg tudjátok látogatni a Szomódi Levendulást, mégpedig ezen a héten, június 14-én csütörtökön 15:00 órától 19:00 óráig, amikor is 17:00 órakor vezetett kertbemutatót tartanak Józsefék. Ezután már le fogják szedni a levendulát, úgyhogy ezt még érdemes kihasználni! :))

Kövessétek őket facebook-on, hogy nem maradjatok le a velük kapcsolatos legfrissebb hírekről! Ezúton is köszönöm Nekik a kedves fogadtatást, Lipovszky Csengének pedig a remek előadást. Én biztosan kilátogatok jövőre, remélem Ti is!

Kövessétek a Hello Duna-Gerecsét facebook-on, hogy ne maradjatok le a legfrissebb blog bejegyzésekről, a legújabb fotókról és videókról, továbbá a naprakész esemény ajánlókról!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellodunagerecse.blog.hu/api/trackback/id/tr8614040476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása