Hello Duna-Gerecse

Séta Észak-Komáromban - Avagy a Klapka György tér felfedezése

2018. február 07. 13:01 - dobrovszky.dora

klapka1_2.jpgTegnap Észak-Komáromban jártam és úgy döntöttem, ha már ott vagyok, készítek néhány fotót a Klapka György térről, hogy egy rövidebb bejegyzésben bemutathassam Nektek ezt a gyönyörű teret, ahol sok-sok történelmi nevezetességgel találkozhattok.

Ha a Duna-Gerecse térségbe terveztek utazni, ne hagyjátok ki Észak-Komáromot, ezen belül is a Klapka György tér és környékét! A térhez vezető színes házakkal övezett sétálóutca tényleg nagyon hangulatos és érdekesebbnél érdekesebb látnivalókat fedezhettek fel út közben.

setaloutca.jpgDe kezdjük is mindjárt az elején, miről is nevezetes a tér és milyen főbb látványosságokat láthatunk itt. A Klapka György tér Észak-Komárom főtere a történelmi városközpont szívében. A városháza toronyablakában minden nap 10:00, 12:00, 14:00 és 16.00 órakor megjelenik egy huszár és felcsendül az Egressy Béni által 1849-ben, Komáromban komponált Klapka induló. A tér meghatározó épülete a Városháza, előtte a tér névadójának, Komárom hős védőjének, Klapka György tábornoknak egész alakos szobra áll, melyet 1896-ban állítottak fel, majd (miután 1945-ben eltávolították) 1991-ben került vissza a térre. A szobor egyben Komárom város egyik fő szimbóluma.

klapka2_1.jpgA Városháza épülete egyébként a neoklasszicista építészeti stílus legjellegzetesebb emléke Komáromban. A korábbi, egyemeletes barokk városháza 1718-1719-ben épült, melyet 1725-ben átalakítottak és cseréppel fedtek be. Ezt az épületet azonban az 1763. évi földrengés romba döntötte. 1766-ban épült újjá, majd 1767-ben felépült rézzel fedett tornya is, melynek tetején a Habsburg-birodalom jelképét - a hatalmas, pléhből készült kétfejű sast - helyezték el. 1848-ban tűzvész áldozatává vált az épület, melyet fel kellet újítani. 1875-ben kétemeletes épületté alakították át Gorstenbergen és Arvé építészek tervei alapján.

A város legrégebbi, köztéren emelt szobra, a Szentháromság-szobor 1715-ben készült el. A Rákóczi szabadságharc eseményeinek és a nagy pestisjárvány áldozatainak állít emléket. Építésének körülményeit a talapzat két oldalán található latin nyelvű felirat meséli el.

szentharomsag_1.jpgA sétálóutca legelejéről már látható a gyönyörű Szent András-templom, mely Komárom legnagyobb temploma, alapkövét 1723. június 28-án tették le. Az 1848. szeptember 17-i tűzvészben leégett, 1850-ben sikerült közadakozásból felújítani, a tornyokat viszont csak 1896-ban építtette meg saját költségén Majláth Gusztáv Károly, komáromi plébános. A templomban helyezték el Berecz Gyula komáromi szobrászművész által készített emléktáblát, amely az I. világháborúban elesett komáromiaknak állít emléket. Kitűnő akusztikája és nagyszerű orgonája lehetővé teszi, hogy hangversenyeket rendezzenek benne, ezekre főleg ősszel, a Harmonia Sacra Danubiana egyházzenei fesztivál keretén belül kerül sor.

templom.jpgA templommal mindjárt szemben találjuk a Duna Menti Múzeumot, mely a szlovákiai magyar kultúra egyik legfontosabb központja, egyben Szlovákia leggazdagabb római kori gyűjteményével is büszkélkedhet. Az 1913-ban emelt Kultúrpalota Nagy Mihály, híres komáromi építő irányításával készült, a késői romantizmus stílusában. A múzeum dísztermének egyik főfalát Feszty Árpád Bánhidai csata című festménye díszíti. Állandó kiállításai közé tartozik: Komárom és vidékének történelmi fejlődése az őskortól 1849-ig és a régió néprajza jellegzetességei, díszterem – képtár, Harmos Károly komáromi festőművész állandó tárlata. A múzeum épülete előtt pedig Jókai Mór szobrát találjuk, mely Berecz Gyula 1936-ban készült alkotása. Nem véletlenül itt kapott helyet a legnagyobb magyar romantikus író szobra, hiszen Jókai 1825. február 18-án, Komáromban látta meg a napvilágot.

jokai.jpgA Klapka György tér és környékén többek között olyan nevezetességeket találtok még, mint a híres Zichy-palota, ahol 1827-ig táncmulatságokat és a színházi előadásokat rendeztek, itt lépett fel például a kor legnagyobb színésznője, Déryné Széppataki Róza is.

zichy.jpgA Zichy-palota tágas udvarán alakították ki a város egyik kedvelt nevezetességét, az Európa-udvart. A tervezők célja az volt, hogy a különböző európai országok jellegzetes építészeti stílusát adják vissza az udvar egyes épületei.

komarom.jpgFelfedezhetünk még egy jellegzetes épületet nem messze a Klapka tértől, mégpedig a Tiszti Pavilont, mely a korabeli romantizmus jegyében, az angol gótikát idéző neogótikus stílusban emelt épület és eredetileg a várban szolgáló tisztek és családjaik számára készült. Napjainkban a Selye János Egyetem, a Komáromi Városi Hivatal, gyógyszertár és több étterem kapott benne helyet.

pavilon.jpgA Klapka térhez vezető sétálóutca előtt két kisebb park is megtalálható, ahol két jelentős szobrot is megcsodálhattok. A csapóhíd melletti Lehár parkban áll a világhírű operett szerző, Lehár Ferenc szobra, a Lehár parkkal szembeni ligetben pedig Szent István király szobrát találjuk, mely Győrfi Lajos szobrászművész életnagyságú alkotása.

szobrok.jpgÉs ha már egy kicsit elfáradtatok a városnézésben, ajánlok egy szuper helyet, a CAFE LARO Restobar & Vintage Gallery-t, ami körülbelül 6-7 perc sétára található a Klapka tértől. Istenifinom a kávéjuk és a sütiválaszték is változatos, én pisztáciás szeletet ettem, nagyon finom volt :) A berendezés egyedi és stílusos, a zene igényes (főleg Jazz és R’n’B) nem túl hangos de nem is túl halk, egyszóval remek hangulatú hely, próbáljátok ki Ti is! További infókat a helyről ITT találtok.

laro3.jpgRemélem hasznosnak találtátok ezt a kis bemutatást Észak-Komárom leghíresebb teréről és hogyha a Duna-Gerecse térségbe utaztok, ellátogattok erre a gyönyörű helyre és Ti is felfedezitek a nevezetességeket :))

KÖVESSÉTEK a blogot facebook-on is, mert mindig oda teszem ki először a legfrissebb bejegyzéseket, továbbá rengeteg fotó, érdekes videók, naprakész esemény ajánló és sok más hasznos turisztikai információ is vár Rátok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellodunagerecse.blog.hu/api/trackback/id/tr8013641848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása