Hello Duna-Gerecse

Hangulatos borvacsora élmény a SÉFEK SÉFÉVEL! :)

2017. november 20. 09:21 - dobrovszky.dora

kepatmeretezes_hu_foetel.jpgFacebook-on akadtam rá erre a különleges eseményre és azonnal tudtam, hogy ezt nem szabad kihagynom. A Neszmélyi borvidék egyik kedvelt családi pincéje, a Bajon található Turay Családi Pincészet úgy döntött, nem mindennapi élménnyel lepi meg a bor és a gasztronómia szerelmeseit.

A TV2 "Séfek Séfe" című műsorának győztese, Tatai Robi, továbbá a műsor két másik versenyzője, Szendrei Bence Szandokán illetve Turay Sára készítették el számunkra a borvacsora fogásait. Így hát mondanom sem kell, hogy a minőség garantálva volt. Már amikor elolvastam facebook-on az előzetesen közzétett 4 fogásos menüsort a hozzá párosított borokkal, tudtam, hogy itt bizony meg fogjuk nyalni mind a tíz ujjunkat :)

Amikor megérkeztünk a pincészethez, nagyon kedves és barátságos fogadtatásban volt részünk, hiszen Turayné Székely Éva azon nyomban házi pogácsával kínált meg minket, amihez megkóstolhattuk a pincészet saját házi pálinkáját. Turay István, a pincészet vezetője ezután egy rövid pincelátogatást tartott számunkra, ahol azon kívül, hogy rengeteg érdekességet megtudhattunk a Turay családi birtok történelméről, mindjárt meg is kóstoltuk az este első borát, ami nem volt más, mint egy új bor, egy 2017-es Turay Rozália. Valóban nagyon friss és üde volt, nekem személy szerint ez a bor ízlett az egyik legjobban az este folyamán kóstolt borok közül.

kepatmeretezes_hu_borpincevel.jpg

kepatmeretezes_hu_hordok.jpgMaga a pincészet egyébként egy nagyon hangulatos kis házikó, ahol legfőképpen a zöld szín köszönt vissza a leggyakrabban, hiszen az ablakok, ajtók és a konyhabútor is zöld színnel lett lefestve.

kepatmeretezes_hu_ablak.jpg

kepatmeretezes_hu_konyhabutor.jpgA pince bejáratán egy frappáns pince köszöntőt is olvashattunk, illetve a ház bejárati ajtaján is kedves üdvözlő szöveg fogadja az idelátogatót.

kepatmeretezes_hu_pincebejarat.jpg

kepatmeretezes_hu_marvartalakajto.jpgA pincelátogatás után beinvitáltak bennünket a borvacsora helyszínére, útközben azonban muszáj volt lefotóznom a pincészet egyik nagy büszkeségét, ezt a hatalmas kemencét, amelyben mindenféle finomságok szoktak készülni.

kepatmeretezes_hu_kemence.jpgA következő képen pedig már magát azt a helyiséget láthatjátok, ahol a vacsorát is fogyasztottuk, egy nagyon családias, hangulatos hely, a falon sok-sok családi relikviával.

kepatmeretezes_hu_asztalok.jpgAmi nekem még különösen tetszett, hogy egyedi Neszmélyi Borvidék feliratú poharakból ihattuk az este során felszolgált borokat, illetve korlátlan szódavíz és házi bodzaszörp fogyasztást is tartalmazott a menü, ami nagyon jól esett ennyiféle bor kóstolása közben :)

kepatmeretezes_hu_borospohar.jpgÉs akkor térjünk rá a lényegre, a borvacsora menüjére, melyet Tatai Robi és Szendrei Bence Szandokán álmodott meg. Az előétel kemencében sült céklasaláta volt, kecskesajttal és gránátalmával, a hozzá párosított bor pedig egy 2016-os Turay Turay Cabernet Sauvignon Rozé. Nagyon passzolt a céklasaláta a kecskesajt sósságához, és nem is gondoltam volna, hogy a gránátalma édessége ilyen jól kiegészíti majd az ételt. Nekem személy szerint teli találat volt :) Na meg a hozzá párosított rozé is hihetetlenül passzolt az ízekhez!

kepatmeretezes_hu_eloetel.jpgMinden egyes fogás előtt egyébként kijöttek a séfek és elmondták, mit fogunk fogyasztani pontosan. Így történt ez a leves előtt is, pont elkaptam azt a pillanatot, amikor Tatai Robi mesél a levesről és Turay István pedig elkezdi tölteni a gőzölgő levest nekünk :)

kepatmeretezes_hu_levestoltes.jpgKecske csorba levest ettünk, amiben többek között volt tejföl, gomba és sárgarépa is és mellé kovászolt kemencés kenyeret kaptunk, a leveshez párosított bor pedig egy 2016-os Turay Prémium Olaszrizling volt. Lehet, hogy azért is, mert én különösen leves-imádó vagyok, mindenféle levest nagyon szeretek, de nekem ez a fogás ízlett a legjobban az egész menüsorban! Annyira harmonikusak voltak az ízek, a kecskehússal, az illatos zöld fűszerekkel és az istenifinom házi kenyérrel, engem teljesen lenyűgöztek. Legszívesebben azonnal repetáztam volna a levesből, annyira ízlett, de tudtam, hogy még hátra van a főétel és a desszert, úgyhogy inkább nemet mondtam a repetára :)

kepatmeretezes_hu_leves.jpgA főétel bárány-kecske duó volt, marinált téli zöldségekkel és burgonyavariácókkal, a hozzá adott bor pedig egy 2016-os Turay Hárslevelű. Azon kívül, hogy a húsok tényleg tökéletesen voltak elkészítve, puhák és omlósak voltak, nem száradtak ki, nekem a burgonyavariációk is nagyon ízlettek, mind a burgonyapüré, mind az édesburgonya kockák. Talán a főétel mellé tálalt retek salátát éreztem kicsit feleslegesnek, mert bár az is finoman volt elkészítve, nekem mégsem adott hozzá olyan sokat az ételhez, mert véleményem szerint önmagában is teljesen megállta a helyét a főétel.

kepatmeretezes_hu_foetel.jpgÉs végül, de nem utolsó sorban következett a desszert, ami egy étcsokoládé brownie volt, kecsketejes karamellhabbal (ami szerintem inkább egy ilyen szósz, mártás vagy öntet szerű volt) és csipkebogyóval. Ehhez természetesen az étcsokoládé miatt vörösbort kóstoltunk, viszont kétféle típust is, egyrészt egy 2015-ös Turay Cabernet Sauvignont és egy 2016-os Turay Pinot Noirt. Ahhoz képest, hogy a Neszmélyi borvidékre inkább a fehérborok jellemzőek, szerintem ezek a vörös borok is nagyon finomak voltak. A csokihoz és a sós karamellhez tényleg nagyon jól passzolt a csipkebogyó íze, és mindezek mellé még egy ehető virágot is felraktak díszítésnek, egy sárga árvácskát :)

kepatmeretezes_hu_desszert.jpgÉn ezúton is szeretném megköszönni ezt a különleges kulináris élményt a séfeknek, Tatai Robinak, Szendrei Bence Szandokánnak és Turay Sárának, hiszen hihetetlen munkával, odafigyeléssel és profizmussal készítették el a borvacsora menüsorát, ez tényleg meg is látszott az ételeken, nem csak az ízek harmóniájában de az igényes tálalásban is. Továbbá nagyon köszönöm a Turay család többi tagjának, Istvánnak, Évának és fiuknak Kamillnak, hogy ilyen barátságos vendéglátásban lehetett részünk, és persze külön dicséret illeti őket azért is, amiért ilyen finom és minőségi borokat kínáltak a vacsorához.

kepatmeretezes_hu_sefekkel.jpgMost már bizton állíthatom, hogyha a Neszmélyi borvidékre utaztok, ezt a pincészetet feltétlenül látogassátok meg, ha igazán finom fehér és vörös borokat szeretnétek megkóstolni! További infókat a pincészetről ITT találtok.

Remélem tetszett a bejegyzés :) Kövessetek facebook-on is, hogy elsőként értesüljetek a legfrissebb blog bejegyzésekről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellodunagerecse.blog.hu/api/trackback/id/tr1413311361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása