Hello Duna-Gerecse

Érdekes, interaktív és látogatóbarát - Tatabányai Múzeum, nem csak felnőtteknek! ;)

2017. október 30. 14:54 - dobrovszky.dora

img_3418.JPG

Ha úgy döntenétek, elutaztok a Duna-Gerecse térségbe, szerintem vétek lenne kihagyni a Tatabányai Múzeum állandó kiállítását, mert azon túl, hogy egy nagyszerű beltéri program például rossz idő esetén, olyan érdekes infókkal szolgál a régióról, amit biztosan nem tudtál!

Szerencsére a Múzeum munkatársai nem csak a felnőttekre, de a gyerekekre is gondoltak a kiállítás megalkotásánál, hiszen számukra játékosan mutatják be a terület történelmét. Nagyon ötletes megoldásokat találunk a múzeumban, a következőkben azt fogom leírni, amik nekem a leginkább tetszettek, szóval abszolút szubjektív lesz a lista ;-)

Persze nem szeretnék minden "poént lelőni", hogyha Ti is ellátogattok a kiállításra, bőven maradjon felfedeznivaló meglepetés :) Sokkal inkább kedvcsinálónak szánom a bejegyzést, remélem kedvet kaptok majd Ti is hozzá!

Maga a Múzeum megközelítése egyébként nagyon egyszerű, a Szent Borbála téren található Vértes Agoráján belül kapott helyet, ahogy belépünk az épület aulájába, a bal oldalon találjuk a Múzeum bejáratát.

Ami nekem első körben nagyon tetszett, az a kiállítás alapkoncepciója. A címe "METAMORFÓZIS - EMBER ÉS TERMÉSZET KAPCSOLATA AZ ÁLTAL-ÉR VÖLGYÉBEN", ami tulajdonképpen az Által-ér és környezetét mutatja be az ember jégkorszaki megjelenésétől egészen az 1970-es évekig!

Érdekes és kreatív megoldás szerintem az is, hogy ezen belül 5 nagy korszak mentén vezetnek végig minket a „történelem ösvényén”:

  1. Az élet víze
  2. A kőbe zárt élet
  3. A tűz mesterei
  4. A fa évszázadai
  5. Az indusztria bűvöletében

Annyi érdekes dolgot ismerhettem meg ezekről a korszakokról, hogy képtelenség lenne leírni mindet - meg nem is feltétlenül célom :) - úgyhogy csak néhány érdekességet írnék itt most le Nektek.

Megtudtam például, hogy:

  • nincs még egy olyan területe az országnak, mint Komárom megye nyugati fele, ahol az emberiség történetének elejétől folyamatosan éltek emberek
  • hogyan élt az őskori ember a természettel együtt, mit kapott, és mit vett el az ember a természettől, illetve hogyan alkalmazkodott hozzá
  • miért is volt olyan fontos a tűz használatának megismerése
  • a háborút követő időszakban hogyan élték mindennapjaikat a tatabányaiak, azaz milyen volt a jellegzetes tatabányai városi lét
  • hogyan nevezték a bányakolóniák legjellemzőbb épületeit Tatabányán
  • miként alakult a vidék szőlő- és borkultúrája a történelem során

Külön kiemelném még a kiállítás kinézetét, hiszen a belső tér igazán igényesen van kialakítva, ezen kívül modern, abszolút a mai kornak megfelelő érintőképernyős felületeket alkalmaznak az információk átadására. Nagyon jól használják az interpretáció ("élővé tétel") eszközeit is, például a különböző hangaláfestések segítségével az ember azon nyomban egy nyugodt erdőben, egy barlangban vagy egy mozgalmas bányában érezheti magát.

A következőkben pedig láthattok néhány saját készítésű fotót, amikkel néhány olyan ötletet és kreatív megoldást szeretnék Nektek megmutatni, amik az én tetszésemet a leginkább elnyerték. Persze itt sem célom rengeteg képpel elárasztani benneteket, hiszen azt szeretném, hogy menjetek el és Ti is fedezzétek fel a kiállítást! :)

img_3385.JPGMenjünk be a Szelim-barlangba! ;-)

img_3391.JPGNézzük meg, mit csinálnak éppen a barlanglakók :)

img_3404.JPGKorhű szoba belső jellegzetes bútorokkal

img_3411.JPGRetro busz :)

img_3445.JPG1920-30-as éveket megidéző terepasztal egy kis játékkal :)

puzzle.pngEgy kis puzzle :) Fordítsuk át a kockákat és rakjunk ki egy másik képet :)

img_3476.JPG"A fa évszázadai" kiállító tér

Mindenképpen tárlatvezetéssel együtt javaslom a kiállítás megtekintését, mert a múzeum felkészült munkatársai olyan érdekes és izgalmas történeteket is tudnak, amik az információs táblákon biztosan nincsenek rajta :) Ezen kívül ha bármilyen kérdésetek van a témákkal kapcsolatban, van kitől kérdezni és nem maradtok infó nélkül.

Érdemes a látogatás előtt felhívni őket, hogy ők hány órakor ajánlják a látogatást, hiszen így el tudjátok kerülni az esetleges nagyobb turista vagy iskolás csoportokat és tényleg nyugodtan végig tudtok menni a kiállításon. Sőt még azt is elmondhatjátok a tárlatvezetőnek előre, hogyha gyerekekkel mentek, hiszen így ő is fel tud készülni és biztosan olyan vezetést fogtok kapni, ami a gyerekek számára is izgalmas lesz :)

A múzeum történetéről, nyitva tartásáról, árakról, bővebben ITT olvashattok.

Remélem, sikerült kedvet csinálnom a kiállításhoz, és ha ebbe a régióba utaztok, a bakancslistátokon rajta lesz a Tatabányai Múzeum is :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellodunagerecse.blog.hu/api/trackback/id/tr5613115286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása