Hello Duna-Gerecse

Fedezd fel Te is Rózsika néni csodás gyógynövénykertjét Bajon!

2018. május 30. 18:17 - dobrovszky.dora

img_7458_1.jpgMájus 26-án szombat délelőtt az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ egy remek témájú túrát szervezett, hiszen Márkus Ferenc természetvédelmi ökológus vezetésével ellátogattunk Bajra a szőlőhegyre, Farkasné Mann Rózsika csodaszép gyógyfüves kertjébe.

Túránk a faluközpontból indult, ahol megcsodálhattunk Baj római katolikus templomát, a gyönyörű Assisi Szent Ferenc templomot.

img_7304_1.jpgMajd ezután ahogy haladtunk tovább, túravezetőnk, Márkus Ferenc felhívta a figyelmünket egy régi szőlőprésre, nem véletlenül hiszen Bajon nagy hagyománya van a szőlőtermelésnek. A Baji Szőlőhegyen a mai napig találhatunk kisebb, nagyobb családi pincészeteket, akik remek borokat készítenek, például a Borboléta Pincészet, a Hauzer Bormanufaktúra, a Turay Családi Pince vagy a Wéber Családi Pince.

Körülbelül 150 évvel ezelőtt valóban ilyen szőlőpréseket használtak, szerkezete és konstrukciója is rendkívül érdekes, hiszen 200 éves tölgyfából készült a nyomógerenda (ilyen öreg kocsányos tölgyfákat napjainkban például a tatai Angolparkban találunk). A szerkezet alja, illetve a csurgató rész is, ahol kifolyik a szőlőlé, tardosi kőből van kivájva, amelyet a Gerecse-hegység földtörténeti középkorában bányásztak ki.

img_7306_1.jpgA faluközpontot elhagyva, ahogy közeledtünk a Baji Szőlőhegyhez, igazi vidéki táj tárult a szemünk elé, hiszen szalmabálák, pipacsok és csodaszép repcemező mellett sétáltunk el.

img_7327_1.jpg

img_7350.jpgÚtközben Ferenc nagyon sokféle közönséges mezei virágot is bemutatott nekünk, melyek igazából mezőgazdasági gyomnövények. Biztosan sokatok felismer néhány fajtát közülük, mi ezekkel a növényekkel ismerkedtünk meg a Szőlőhegyre vezető út során:

Margitvirág, gólyaorr, bakszakáll és szarkaláb:

befunky-collage.jpgBúzavirág, mezei acat, somkóró és papsajtmályva:

befunky-collage_1.jpgIlletve fehér mécsvirág, len, mezei zsálya és lándzsás útifű:

befunky-collage_2.jpgAhogy haladtunk tovább a Szent András dűlőben már észre lehetett venni a különböző pincészetek bejáratait, mint például a Hauzer vagy a Turay Pince. Bár most nem bort kóstolni jöttünk, de a Turay Családi Pincét jó szívvel ajánlom Nektek, istenifinom borokat készítenek és nagyon hangulatos a vendéglátó helyiségük, a panoráma pedig fentről csodálatos.

img_7339.jpg

img_7355.jpgOnnan fogjátok tudni, hogy mikor kell balra felmenni Rózsika néni gyógyfüves kertjéhez, hogy az út mellett balra egy Üdvözlégy Mária szobor található:

img_7370.jpgAmint ezt a szobrot meglátjátok, balra fordultok és kb. 8-10 perc kényelmes gyaloglás után egy téglavörös kertkaput fogtok látni jobbra, ki is lesz írva egy kis táblára, hogy Farkasné Mann Rózsa Gyógyfüves Kertje.

Rózsika néni hihetetlen szeretettel és kedvességgel fogadott bennünket, ráadásul még különbözőféle gyógynövény teákkal is készült, melyeket megkóstolhattunk, miközben elmesélte nekünk, hogyan is hozta létre ezt a fantasztikus gyógynövény kertet.

img_7406.jpgMár 15 éve van meg Rózsika néni gyógynövénykertje, de igazán csak 2-3 éve kezdték felfedezni a látogatók, ahogy neki szokták mondani, "Róza Te most már divatba jöttél" :) úgyhogy szerencsére egyre nagyobb az érdeklődés a gyógynövénykert iránt.

img_7384.jpgAhogy Rózsika néni elmondta nekünk, nagy boldogsággal tölti el az is, hogy a gyógynövényismeret most már bekerült az iskolákba, ami azt jelenti, hogy országos versenyeket rendeznek például a témában. Mivel a baji iskolások három alkalommal is nyertek ilyen megmérettetést, ezért legutóbb már Bajon rendezték meg a versenyt és Rózsika néni nagy örömére az ő kertje volt az eseményen a bemutatókert.

A gyógynövénykert ötlete tulajdonképpen saját tapasztalatai alapján született meg, hiszen ő is a zsúrló és a csalán segítségével épült fel egy 3 éven át tartó betegségből, ezután pedig elhatározta, hogy minél több emberen szeretne segíteni ezzel a bevált módszerrel és elkezdett komolyabban gyógynövényekkel foglalkozni. De nem csak gyógyfüvesnek tartja magát, hanem emellett még reflexológusként, gyógymasszőrként és reiki mesterként is tevékenykedik.

img_7420.jpgKertjében jelenleg körülbelül 146 féle gyógynövény található, természetesen ezek közül van, ami tavasszal, vannak olyanok amik nyáron nőnek és vannak őszi gyógynövények is. Növényeit ő maga gyűjtögette össze az évek folyamán Tatáról és környékéről, de vannak olyanok is, amelyeket kertészetekből szerzett be.

img_7411.jpgMiközben Rózsika néni végigvezetett bennünket a kertben, valóban rengeteg fajta gyógynövényre láttunk példát, csak hogy néhányat említsek: muskotályzsálya, citromfű, kerek repkény, orvosi zsálya, orbáncfű, bazsarózsa, menta, aranyvessző, apróbojtorján, kamilla, kakukkfű, fekete nadálytő vagy libapimpó. Természetesen mindegyikről hatalmas szaktudással rendelkezik, gyakorlatilag minden feltett kérdésünkre tudta a választ.

img_7432.jpg

img_7454.jpg

img_7468.jpg

img_7459.jpg

img_7523_1.jpgDe nem csak a gyógynövények teszik hangulatossá a kertet, hanem a különböző művészeti alkotások is, például gyönyörű festmények. Rózsika néni a növényein kívül imádja a művészeteket és szereti magát körbevenni ezekkel színes képekkel, valóban nagyon szépek és abszolút hozzáadnak a kert hangulatához.

img_7383.jpg

img_7379.jpg

img_7439.jpgA körbevezetés után természetesen lehetőségünk volt vásárolni is, hiszen a gyógynövényeket kis celofán tasakokban árusítja Rózsika néni, pontos leírással, hogy melyik pontosan mire jó, illetve elolvashatjuk a felhasználási javaslatot is. Például a 30 grammos orvosi zsálya 700 Ft-ba kerül, a 30 grammos tárkony 600 Ft-ba, illetve a 25 grammos kakukkfű 800 Ft-ba.

Facebook-on Rózsika Gyógyfüves Kertje néven találjátok meg Rózsika nénit, aki mint elmondta, örömmel segít bárkinek, akinek tanácsra van szüksége a gyógynövényekkel kapcsolatban.

Számomra az egész túra nagyon pozitív élmény volt, mert még sosem hallottam arról, hogy a Duna-Gerecse térségben van egy ilyen csodás gyógynövénykert, amit ráadásul még látogatni is lehet, úgyhogy nekem tényleg nagy öröm volt erről beszámolni és remélem sokan ellátogattok majd Rózsika nénihez.

Legyünk rá nagyon büszkék, hiszen nem csak a Bükki térségnek van egy Gyuri bácsija, hanem nekünk is van egy Rózsika nénink, aki tényleg szívvel-lélekkel gondozza növényeit, látszott hogy neki ez a kert a mindene :) További nagyon jó egészséget kívánok neki ezúton is! A kirándulásról készítettem egy rövid videó összeállítást, IDE KATTINTVA meg tudjátok nézni.

Kövessétek a Hello Duna-Gerecsét facebook-on, hogy ne maradjatok le a legfrissebb blog bejegyzésekről, a legújabb fotókról és videókról, továbbá a naprakész esemény ajánlókról!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellodunagerecse.blog.hu/api/trackback/id/tr4614010302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása