Hello Duna-Gerecse

Tekerd végig Te is a térség legjobban kiépített kerékpáros útvonalát!

2018. április 25. 16:12 - dobrovszky.dora

b1.jpgMár a Malom-völgyről szóló bejegyzésem elején is kifejtettem, hogy szeretném végigjárni az összes tanösvény útvonalat a régióban. Ezúttal egy olyan tanösvényt választottam, amit bringával érdemes bejárni, mert nagyszerűen megcsinálták a kerékpárutat. Nézzük is, milyen érdekességeket rejt az Által-ér völgyi tanösvény Tatától Vértesszőlősön át egészen Tatabányáig.

Ha imádod kerékpárral felfedezni az adott környéket, ahová éppen elutazol, akkor a Duna-Gerecse térségben kihagyhatatlan bringás élmény a Tata-Vértesszőlős-Tatabánya kiépített kerékpárút! Szerencsére erre az útvonalra egy érdekes tanösvényt is létrehoztak, így nem csak mozoghatunk egy jót, hanem miközben a tájat csodáljuk, el is olvashatjuk az adott helyszín növény és állatvilágáról szóló érdekes infókat.

Az útvonal pontos neve Által-ér völgyi tanösvény, melyhez ugyanúgy készítettek egy tájékoztató füzetet, mint a térség összes többi tansövény útvonalához. Ahogy a Malom-völgynél, itt is azt javaslom, mindenképpen érdemes megvenni ezt a kis füzetet, mégpedig Tatán a Tourinform irodában. Nem egy horror ár, 500 Ft/db, viszont tényleg olyan érdekességek vannak benne, amit szerintem nem tudtatok eddig a térségről, nem utolsó sorban pedig a benne szereplő térkép is hasznos lesz.

b4.jpgTermészetesen én is így tettem, beszereztem a tanösvény füzetet Tatán és a bringatúra előtt még gyorsan beugrottam az Ébresztőbe palacsintázni és jegeskávézni, hogy meglegyen az energiám a kerékpárútra :) Isteni volt mindkettő, imádom ezt a helyet Tatán, nagyon ajánlom Nektek is!!

b5.jpgAz Által-ér völgyi tanösvény teljes hossza 6,5 km Tatától Tatabányáig. Ha van lehetőségetek, akkor szerintem Tatán az Öreg-tó partjáról induljatok el, így meg tudjátok csodálni a "Vizek városának" gyönyörű tóparti látnivalóit is. Egyébként a tájékoztató füzetben is Tatát, A "Legek Városát" jelölik meg a tanösvény első állomásának. Gyakorlatilag végig kell kerékpározni a tóparton, a Vártól visszafelé az Új Kajakház irányába egészen a tó végéig, majd mutatok hamarosan egy fotót hol kell letérni balra.

b6.jpg

b9.jpg

b11.jpg

b10.jpgA következő fotón pedig láthatjátok, hogy hol kell letérni a tóparti sétányról balra. Ez már egészen a tópart végén van, tovább kell menni a büfé sor és az Építők parkja játszótér mellett is, utána lesz a Tatai Sárkányhajó Egyesület, ott is tovább és a tó végénél kell lefordulni ezen a kis ösvényen balra:

b12.jpgEzután rátértek egy beton útra, ez a Fáklya utca és csak mentek egyenesen az Öreg-tó Club Hotel felé, majd ezután is lesz majd a végén egy büfésor. Itt az egyik jobb kézre eső büfénél látni fogjátok a Zámolyi sör emblémát, nagyon finom csapolt Zámolyi sört lehet inni. Nekem a kedvencem a Zámolyi barna és meggyes sör, bár ezeket nem csapolva adják, hanem üveges változatban. Ha ráértek, kóstoljátok majd meg, a helyi sörök közül szerintem a legfinomabb kézműves sör!

b13.jpgEzután pedig ha mentek tovább akkor jobb kéz felől meg fogjátok látni az utca végén a kiépített kerékpár állomást a tanösvény táblával, itt kezdődik hivatalosan az Által-ér völgyi kerékpárút.

b14.jpg

b15.jpgMíg el nem értek a 2-es állomáshoz (a Derítő-tóhoz), addig ilyen sűrűbb erdős környezetben kerékpározhattok:

b16.jpg

b17.jpgA második állomást már nem ezen az erdős részen fogjátok megtalálni, hanem egy ilyen környezetben:

b18.jpgAhogy közeledünk a Derítő-tóhoz, jobb kéz felől fogjátok majd észrevenni a 2-es jelzésű fatáblát, ami jelzi, hogy a tanösvény második állomására értetek:

b19.jpgA 2-es számú állomás pedig nem más, mint egy különleges természetvédelmi terület, a Derítő-tó. Olyan állatfajok élőhelye, mint például törpegém, nappali pávaszem, zöld levelibéka vagy mocsári teknős. Persze nem csak állatok vették birtokba ezt a területet, hanem az emberek is, sokaknak van itt például hétvégi nyaralóházuk. Ha lemész a tó partjára néhány ilyen jellegzetes házat már látni is fogsz:

b20.jpgA 3-as állomást egy újabb tó mellett fogod megtalálni majd bal kéz felől, ez pedig a Nagykacsás-tó lesz, ami közvetlenül az Által-ér partján található.

b21.jpgEnnél az állomásnál például ilyen érdekességeket is olvashattok a tájékoztató füzetben, hogy az Által-ér völgye köti össze a vadludak két nagy "szomszédvárát", a tatai Öreg-tavat és a Zámolyi-medencét. A két terület között néha igen nagy a forgalom, nappal és éjszaka többezres csapatokban vonulnak a vadlibák.

Ahogy haladunk a következő állomás felé, már észrevehetjük a tatabányai Kő-hegy vonulatát, egész piciben pedig mát látszik a Ranzinger Vince kilátó és a Szelim-barlang is.

b22.jpgA következő állomás már a vértesszőlősi kerékpáros pihenőnél lesz, ahol tájékoztató táblát is elhelyeztek. Itt egy kicsit érdemes is megállni pihenni és enni-inni.

b24.jpg

b23.jpgAz Által-ér langyos forrásokkal táplált mocsaras völgyében az ember ősidők óta jelen van, Vértesszőlős határa különösen bővelkedik a régmúlt emlékeiben, hiszen világhírű előember-lelete az egyik legrégebbinek számít Európában. Ha van esetleg időtök, térjetek be Vértesszőlősre, ahol a főútról a hegyre vezető Múzeum utca végén találjátok a Magyar Nemzeti Múzeum 1968-ban létesített őstelepét. Itt pedig megnézhetitek a 350ezer éve itt élt előembernek, "Samunak" a csonttöredékeit, lakhelyét és az akkori ősmedvék, ősbölények és kardfogú tigrisek világának nyomait.

Egyébként a tatabányai múzeumban is egy rendkívül érdekes kiállítást tekinthettek meg az Által-ér völgyéről, ajánlom azt is, nekem nagyon tetszett, amikor ott voltam! Írtam is róla egy bejegyzést, ITT tudjátok elolvasni.

Az utolsó állomáshoz, Tatabányához közeledve egyre inkább kivehető a Kő-hegy. A fotó jobb szélén már láthatjuk Tatabánya legnépszerűbb nevezetességét, a Turul madarat, mely a világ legnagyobb bronzba öntött madárszobra. A 14 méter szárnyfesztávú madár a honfoglalás 1000. évfordulója alkalmából épült és a honfoglaló magyarság ősi totemállataként tisztelt kerecsensólyomról mintázták.

b25.jpg

b26.jpg

Innen már csak néhányszáz méterre, a tatabányai kerékpáros pihenőnél találjátok a tanösvény végpontját jelentő 3. információs táblát, ez gyakorlatilag a tatabányai Kertvárosi körforgalomnál található, itt tulajdonképpen véget is ér a Tata-Vértesszőlős-Tatabánya kiépített kerékpárút.

b27.jpg

b28.jpgTényleg szuper útvonal, a kerékpár szerelmeseinek egyszerűen kihagyhatatlan, úgyhogy remélem sokan kedvet kaptatok, hogy ilyen gyönyörű vidékeken tekerjetek, akár egyedül, párotokkal vagy gyerkőcökkel. Én helybéliként már sokszor megtettem ezt az útvonalat, de mindig rácsodálkozok, milyen szép :) Úgyhogy bringára fel! ;-)

Kövessétek a Hello Duna-Gerecsét facebook-on, hogy ne maradjatok le a legfrissebb blog bejegyzésekről, a legújabb fotókról és videókról, továbbá a naprakész esemény ajánlókról!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellodunagerecse.blog.hu/api/trackback/id/tr5113857546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonnaQ · http://vojazs.blog.hu/ 2018.04.26. 20:13:52

Ha kora reggel bringázol/futsz erre, akkor a sok-sok vízimadár-féle mellett őzek és fácánok felbukkanása is várható!

dobrovszky.dora 2018.04.26. 20:27:11

@DonnaQ: WOW még velük nem találkoztam :) akkor azt hiszem egyszer elmegyek egy kora reggeli túrára is :)) Köszi a tippet :)
süti beállítások módosítása