Hello Duna-Gerecse

Különleges Kincsesház Tatán az Angolparkban

2018. január 11. 18:31 - dobrovszky.dora

kepatmeretezes_hu_cellarius2.jpgA héten, amikor kipróbáltam a tatai Ébresztőben a reggeli menüt, utána felsétáltam az Angolparkba és megnéztem Tata legújabb gyöngyszemét, a Cellarius Kincsesházat, hogy beszámolhassak Nektek róla, milyen helyi termékeket és alkotásokat találtok ebben a különleges házikóban :)

Bizonyára többen hallottatok már a Cellarius Kincsesházról, de biztos vagyok benne, hogy sokatok most találkozik először a névvel, hiszen 2017. október elején nyitották csak meg a látogatók előtt a helyet, így még egész újnak számít.

Az Angolkertben az Esterházy Nyári Lak (más néven Esterházy Kiskastély) szomszédságában találhatjuk a Cellarius - Tatai Kincsesházat, amely egykor nyári konyha volt. 1803-ban építette az Esterházy család, akinek Tata rengeteg mindent köszönhet, hiszen folyamatosan szépítették a várost, megőrizve annak kincseit. Az ő értékteremtő munkájukhoz abszolút méltó az épület új funkciója, amely lehetőséget ad a helyi művészeknek és termelőknek a bemutatkozásra.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy a több mint 200 éves épület végül miért nem a nyári konyha nevet kapta. Nos, a város vezetés inkább egy szép, patinás és sokatmondó nevet szeretett volna, így esett a választás a Cellarius-ra, amely tulajdonképpen egy latin melléknév és minden olyan dolgot magában foglal, amely egy éléskamrában megtalálható, úgy is mondhatnánk, hogy az éléskamrai dolgok jelzője.

De még mielőtt megnéznénk, milyen kincseket is rejt a Cellarius, mindenképpen fontosnak tartom megjegyezni, hogy csak úgy tudtok bemenni az épületbe, ha előtte felsétáltok az Esterházy Nyári Lakhoz, bementek és balra az infó pultnál szóltok a hölgynek, hogy szeretnétek megnézni a Kincsesházat, nála van a kulcs és ő fogja Nektek megmutatni. Egyébként a hölgy egy nagyon profi tárlatvezető, vele néztem végig anno a Herendi Kiállítást is, szóval ha bármilyen kérdésetek van Tata történelmével kapcsolatban, bátran kérdezzétek meg, mert hihetetlenül felkészült :) Ami fontos infó még, hogy hétfőn zárva tart a Cellarius, tehát keddtől vasárnapig van nyitva, 9:00 órától - 15:00 óráig várja a látogatókat.

Mindjárt rátérek a házban található különleges termékekre is, de előtte szeretném megdicsérni magát a belső teret és annak ízléses berendezését. Amint beléptem a Kincsesházba, egy igazán hangulatos tér fogadott, tényleg látszott, hogy nagy fokú odafigyeléssel és nem utolsó sorban szépérzékkel alakították ki.

kepatmeretezes_hu_cellarius6.jpgValóban olyan érzése volt az embernek, mintha egy nyári konyhába vagy éléskamrába lépne be, mert a népi motívumokkal díszített konyhaszekrényeken illetve polcokon csodálhattuk meg a különböző féle helyi termékeket.

kepatmeretezes_hu_cellarius3.jpg

kepatmeretezes_hu_cell1.jpg

Ahogy beléptünk mindjárt az első helyiségben voltak a helyi kézműves lekvárok, szörpök, mézek, bio ételízesítők, aztán különböző féle szappanok, kerámiák, ékszerek (gyönyörű nyakláncok és fülbevalók), textil alkotások (például állatfigurák), továbbá levendula termékek.

kepatmeretezes_hu_lekvarok.jpg

kepatmeretezes_hu_mezek.jpg
kepatmeretezes_hu_keramia.jpg

kepatmeretezes_hu_cimer.jpg

kepatmeretezes_hu_ekszermaci.jpgUgyanitt az első helyiségben megtalálhatóak még a Neszmélyi Borút Egyesület borai is, olyan pincék jóvoltából, mint például a kiváló Hauzer Bormanufaktúra vagy a Horváth Családi Pincészet.

kepatmeretezes_hu_borok.jpgEzen kívül pedig van egy másik helyiség is, ami ha belépünk rögtön balra található, itt pedig csodaszép festményeket, grafikákat, aranylemezes képeket, bőrből készült termékeket, valamint textil alkotásokat láthatunk, például egyedi ruhákat, táskákat, illetve állatfigurákat.

kepatmeretezes_hu_masikhelyiseg.jpg

kepatmeretezes_hu_kepek.jpg

kepatmeretezes_hu_taskaruha.jpgA fenti képekből is látszik, hogy igényes termékeket válogattak össze és mindenféle típusból, a gasztronómiától elkezdve, a kézműves termékeken át, egészen az egyedi textil áruig. Fontos infó, hogy a helyszínen nem tudjátok őket megvásárolni, mivel ezek főként bemutató darabok, így a hölgynek kell jelezni, melyik termék szimpatikus, ő megmondja az árát és megrendeli Nektek.

Véleményem szerint nagyon jó opció a Cellarius Kincsesház abban az esetben is, hogyha esetleg a helyi Tourinform Irodákban nem találtok olyan szuvenírt, amit szívesen hazavinnétek magatokkal a térségből. Vagy ha találtok is, szerintem ide is megéri elsétálni, mert egészen biztos, hogy másfajta és legfőképpen egyedi termékekkel találkozhattok, nem utolsó sorban pedig támogatjátok vele a helyi termelőket, borászokat és művészeket.

Én személy szerint nagyon jó kezdeményezésnek tartom és remélem, minél több ide érkező turista ellátogat majd a Kincsesházba és megcsodálja ezeket a nagyszerű helyi alkotásokat, amikre mi helyiek tényleg büszkék lehetünk :) További információkat a Kincsesházról ITT találtok.

Kövessétek a Hello Duna-Gerecse blogot facebook-on is, ahol rengeteg fotót, érdekes videókat, naprakész esemény ajánlót és sok más hasznos turisztikai információt találtok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellodunagerecse.blog.hu/api/trackback/id/tr1413500063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása