Hello Duna-Gerecse

3 tatabányai fiú a Neszmélyi borvidékért - Ismerjétek meg az n3 Borműhelyt!

2017. december 13. 18:32 - dobrovszky.dora

23916636_144086562904917_1340689064351288729_o.jpgÚgy tűnik, a fiatal borász generáció is kezdi felfedezni a Neszmélyi borvidék kiváló adottságait, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a nemrégiben indult n3 Borműhely, egy igazán fiatalos és lendületes csapat.

Amikor megláttam facebook-on a hírt, hogy megalakult az n3 Borműhely, azonnal tudtam, hogy ezt meg kell osztanom Veletek is. Annak érdekében, hogy minél pontosabb információval tudjak Nektek szolgálni, meg is beszéltem egy találkozót a fiúkkal, ami szuper hangulatban telt és sok-sok érdekességet megtudtam róluk, nézzük is sorban :)

Kezdjük az elején és ismerkedjünk meg velük, kik is ők valójában és hogyan kapcsolódnak a borász szakmához. A trió legfiatalabb tagja, a 26 éves Fiderman Szabolcs kertészmérnökként végzett a Corvinus Egyetemen, jelenleg egy neves Neszmélyi Pincészet borásza. A 32 éves Kaári-Kabay Zsombor ugyancsak elég szorosan kötődik a szakmához, szőlészetet-borászatot tanult és jelenleg a leghíresebb Neszmélyi Borhotel sommelier-je. Végül de nem utolsó sorban a trió harmadik tagja, a 32 éves Katona Balázs informatikus rendszergazdaként dolgozik Tatabányán, tehát szakmáját nézve nem kapcsolódik a borászathoz, azonban rajong a borokért és az elmúlt években rengeteget tanult a fiúktól és jelenleg is igyekszik gyakorlatban elsajátítani a szőlészet-borászat alapjait.

23319154_10203970196050493_7898198599083048310_n.jpgAz n3 Borműhely tagjai (balról jobbra) : Katona Balázs, Fiderman Szabolcs és Kaári-Kabay Zsombor

Mindhárman tatabányaiak egyébként és annak ellenére, hogy egyik fiú sem született borász családba, már most meglehetősen nagy szakértelemmel űzik a szakmát, köszönhetően az Egyetemen tanultaknak és az évek során a gyakorlatban megszerzett tapasztalatnak és rengeteg munkának. Jó volt azt is hallani, mennyire képben vannak a többi magyarországi borvidék szőlő és borfajtáival, borkészítési technikáival. Személyesen ismerik  és jó kapcsolatot ápolnak a legtöbb borásszal, hiszen az évek alatt bejárták a különböző pincészeteket Badacsonytól elkezdve, Villányon át egészen Egerig illetve Tokajig.

Ahogy ők fogalmaznak, "az n3 Borműhely megszületéséhez mindössze három hozzávalóra volt szükség. A barátságra, a Neszmélyi Borvidék iránti rajongásra és a borok szeretetére." Szóval ez lesz abból, ha egy kertészmérnök, egy szőlész-borász és egy informatikus-közgazdász összeáll :)

A névválasztás tekintetében a vezetékneveket elvetették, hiszen egyikük családja sem borász dinasztia és egyébként sem lett volna szerencsés mondjuk Fiderman Borműhelynek elnevezni magukat, hiszen akkor a másik két fiú szerepe kicsit háttérbe szorult volna. Szerettek volna egy könnyen megjegyezhető, lényegre törő, rövid de frappáns nevet választani, így jött az ihlet, hogy mivel hárman vannak és a Neszmélyi borvidékről van szó, legyen n3. Nekem bejön, szerintem jól választottak :))

Látszik, hogy nagyon adnak az arculatra is, ezt el is mondták nekem, hogy rendkívül fontos számukra az elegáns és stílusos megjelenés. Ahol csak lehet egységes csokornyakkendős öltözetben jelennek meg, sőt már van saját logóval ellátott mellényük is, amelyet a tatai MaNa Hímzőműhely készített el számukra. Mint elmondták, fontos, hogy egy borvidéken a különböző iparágak is segítsék egymás munkáját és tovább erősítsék azt, így döntöttek a MaNa Hímzőműhely mellett.arculat.jpgJelenleg Nyergesújfalun bérelnek egy kisebb pincét, ott készítik a borokat alapvetően reduktív technológiával. Négy fajta szőlőből készítenek bort, Királyleánykából, SzürkebarátbólFűszeres Traminiból és Chardonnay-ból. Utóbbinak az az érdekessége, hogy Battonage eljárással készítik. A Battonage a bor finomseprőn tartását és ennek rendszeres felkeverését jelenti, a finomseprő nagyrészt elhalt élesztőből áll, és amikor az elhalt élesztők váza elemészti magát (autolízis) egy másabb, komplexebb, vajasabb-krémesebb jelleget kap a bor. A Chardonnay Battonage elkészítéséhez szükséges hordót a Turay Családi Pincészet ajánlotta fel számukra, így segítve, hogy a Chardonnay valóban a legszebb formájában kerülhessen a palackokba a későbbiekben.

24296625_146558445991062_1707837354111397558_n.jpgA hordó átadása a Turay Pincében. A képen (balról jobbra) : Turay Kamill, Fiderman Szabolcs és Katona Balázs

(A Turay Családi Pincészet az én szívemhez is közel áll, hiszen legutóbb egy fantasztikus borvacsorán jártam náluk és nagyon finom borokat kóstolhattam. Ha kíváncsiak vagytok rá, ITT el tudjátok olvasni a beszámolómat erről a különleges borvacsoráról)

Tehát ahogy az előzőekben említettem a szőlő fajtákat, ezekre alapozva alakították ki borkínálatukat is:
- Neszmélyi Királyleányka 2017 (száraz)
- Neszmélyi Szürkebarát 2017 (száraz)
- Neszmélyi Fűszeres Tramini 2017 (száraz)
- Neszmélyi Chardonnay Battonage 2017 (száraz)

24273550_145375316109375_1228728460208070564_o.jpgA Dunaszentmiklóst Neszméllyel összekötő megújult út hivatalos átadó ünnepségén lehetőségük nyílt bemutatni a vendégeknek boraikat (Neszmélyi Királyleányka 2017 és Neszmélyi Chardonnay Battonage 2017)

Olyan borokat szeretnének készíteni, amelyek hűen tükrözik a Neszmélyi borvidék adottságait és amelyekre őszintén büszkék lehetnek. Még csak a közelmúltban indították el a Borműhelyt, de máris bezsebeltek két díjat a XIV. Magyarországi Újbor- és Sajtfesztiválon, hiszen a Neszmélyi Királyleányka 2017 (tartályminta) és a Neszmélyi Chardonnay Battonage 2017 (tartályminta) típusú boraik ezüstérmesek lettek. Hatalmas elismerés, ezúton is gratulálok Nekik!

Céljuk egy olyan ismert és elismert Borműhellyé válni, amelynek saját feldolgozó pincéje van, ahol kiváló minőségű Neszmélyi borokat készíthetnek. Rákérdeztem a borkóstolókra is, ezzel kapcsolatban azt a választ kaptam, hogy jelenleg a pincéjük nem alkalmas borkóstolók megtartására. Viszont aggodalomra semmi ok, hiszen már erre is kitaláltak egy megoldást, mégpedig szeretnék majd megvalósítani a "Házhoz visszük a borkóstolót" elnevezésű ötletüket, amikor a teljes borkínálatot + kis falatkákat elviszik a megadott címre és ott helyben tartják meg a professzionális borkóstolót. Amolyan lakás étterem jelleggel, csak itt a borokon lenne a hangsúly. Nekem tetszik az ötlet, és Nektek?:)

22555055_10203914301293159_3185137491489240278_n.jpgBalról jobbra: királyleányka, szürkebarát, chardonnay, fűszeres tramini (tartályminták)

Természetesen rákérdeztem arra is, hogy milyen helyeken lehet majd kapni a boraikat. Mint elmondták, egyrészt tőlük közvetlenül lehet megvenni, illetve helyi éttermekben, borbárokban és bor szaküzletekben. Hogy pontosan mely éttermekben és bor üzletekben lehet majd kóstolni a borokat, azt a facebook oldalukon fogják közzé tenni, úgyhogy érdemes őket követni, hogy ne maradjatok le semmiről ;-)

Továbbá nagyobb boros rendezvényeken és fesztiválokon is kint lesznek, ezeken is megkóstolhatjuk száraz fehér boraikat. Az alábbi eseményeket említették nekem, amelyekre biztosan ellátogatnak:
- Borjour Magnum - 2018.02.17. - Budapest, Millenáris Park
- Tavaszi Kvaterka - 2018. tavasz - Tata
- Víz Zene Virág Fesztivál - 2018. nyár - Tata

Mivel arra is nagyon kíváncsi voltam, hogy nekik személy szerint milyen borok ízlenek a legjobban, a beszélgetés végén megkértem őket, hogy mondják el, melyek a kedvenc boraik a Neszmélyi borvidékről, illetve más magyarországi borvidékről. A válaszokat az alábbiakban láthatjátok:

Neszmélyi borvidék:
- Zsombor: Hilltop Borászat - Kamocsay prémium Olaszrizling 2013
- BalázsHilltop Borászat - Kamocsay Baalbec; Szöllősi Pincészet - Zenit
- SzabolcsSzöllősi Pincészet - MAGNUS Cuvée 2011; Hilltop Borászat - Kamocsay Chardonnay Superior

Más magyarországi borvidék:
- ZsomborBalatonfüred-Csopaki Borvidék - Jásdi Pince Csopak - Rosé 2010
- Balázs: Szekszárdi borvidék - Tűzkő Birtok - Zöld Veltelini 2012
- SzabolcsBadacsonyi borvidék - Borbély Családi Pincészet - Bács Hegy Olasz Rizling 2013

Ezúton is köszönöm a beszélgetést Zsombornak, Balázsnak és Szabolcsnak, én nagyon drukkolok Nekik, csak így tovább! Azt kívánom teljesüljön az álmuk, hogy a jövőben az n3 Borműhely az egyik legnépszerűbb pincészetté váljon a Neszmélyi borvidéken. Kövessétek a srácok facebook és instagram oldalát, hogy elsőként értesüljetek a legfrissebb hírekről! Továbbá ajánlom figyelmetekbe a fentebb említett boros eseményeket, hogyha van lehetőségetek, látogassatok ki rájuk és kóstoljátok meg a finom fehér borokat.

Remélem, tetszett a bejegyzés :) Kövessétek a Hello Duna-Gerecse blogot facebook-on is, ahol rengeteg fotót, érdekes videókat, naprakész esemény ajánlót és sok más hasznos turisztikai információt találtok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellodunagerecse.blog.hu/api/trackback/id/tr713450137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása