Hello Duna-Gerecse

A porcelán szerelmese vagy? Akkor irány Tata és a Herendi Kiállítás!

2017. november 10. 10:17 - dobrovszky.dora

herend_tata_1.png

Ha imádod a porcelánokat, akkor ezt a kiállítást Neked találták ki! Tata leggyönyörűbb parkjában, az Angolkertben, ezen belül is az Esterházy Kiskastélyban csodálhatod meg a Herendi Porcelánmanufaktúra 200 évet átfogó alkotásaiból nyílt állandó kiállítást.

Az Angolpark gyöngyszeme, a csodálatosan felújított Esterházy család egykori nyári lakjának földszintjén a világhírű porcelánmanufaktúra termékeit tekintheted meg korhű bútorok között, tényleg az ember mintha visszacsöppenne az Eszterházy család korába :) Az emeleten pedig az európai angolkerteket bemutató interaktív tárlatot nézheted meg, modern multimédiás eszközök segítségével.

Felmerülhet benned a kérdés, hogyan kapcsolódik össze Herend és Tata, nos a választ a Herendi Porcelánmanufaktúra történetében találjuk. A porcelángyár alapítója, Stingl Vince elképzelései megvalósulásához szinte minden adva volt, vállalkozása mégis veszteségesen működött. Az állandó kísérletezgetések az évek folyamán szép lassan felemésztették vagyonát, így a tehetséges, de állandó pénzhiánnyal küszködő kézművesnek nem maradt más választása, mint 1839-ben a manufaktúrába bevenni a tatai származású Farkasházy Fischer Mórt. Az ő belépése egy csapásra megoldott minden financiális gondot, és a friss tőkeinjekció egy máig tartó sikertörténetet indított el.

Maga az Angolpark, ahol a kiállításnak otthont adó Kiskastélyt is találjuk, Esterházy Ferenc gróf nevéhez fűződik, hiszen az ő elképzelései szerint alapították meg 1783-ban. A későbbiekben pedig a Kiskastélyt az Esterházy család egyik kedvenc nyári pihenőhelyeként tartották számon.

img_7884_0_1.jpg

De ennél még sokkal több információt is megtudhattok a családról, a parkról és a Herendi kiállításról, ha ellátogattok a Kiskastélyba, ahol egy nagyon szimpatikus és felkészült tárlatvezető vezet be titeket a történelmi érdekességekbe. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy valóban megéri szakszerű tárlatvezetéssel végigmenni a kiállításon, hiszen amikor jómagam is ellátogattam, nagyon sok olyan infót adott át a hölgy, amiről nem is tudtam :)

A Kiskastély nyitva tartásáról és a belépőjegyekről bővebb infót ITT találtok.

A kiállítás előtt vagy után érdemes egy nagy sétát tenni a parkban, hiszen valóban egy gyönyörű zöld övezetről beszélünk, ahol megcsodálhatjuk többek között a Cseke-tavat, valamint a jellegzetes Műromokat is.

angolpark_es_muromok_1_1.jpg

A séta után pedig vétek lenne kihagyni a park bejáratával szemben található Barta Kávéházat, ahol klasszikus kávéházi hangulat, istenifinom fagyi, süti és kávé vár Rátok! :)

Ha esetleg szeretnétek egy jót ebédelni vagy vacsorázni is, de nem igazán ismeritek a környék legjobb helyeit, örömmel ajánlom figyelmetekbe Gasztro Kalauz című bejegyzésemet, amelyből jópár ötletet gyűjthettek!

Több napra maradnátok? Akkor a térség legnépszerűbb szállásairól szóló bejegyzésemet ITT találjátok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hellodunagerecse.blog.hu/api/trackback/id/tr1913218495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása